COVID onderzoek van de afdeling Huisartsgeneeskunde

COVID.jfif

De afdeling Huisartsgeneeskunde is kort na het uitbreken van de pandemie gestart met onderzoek naar COVID-19. Verschillende onderzoeksprojecten zijn opgestart waar de Primeurpraktijken aan belangrijk aandeel in hebben gehad.

Rioolwater onderzoek

Een van de projecten die gestart zijn is het project ‘Rioolwater surveillance als waarschuwingssysteem voor vroegdetectie van SARS-CoV-2’.

Voor dit project werd door onze afdeling samengewerkt met de afdeling Viroscience, GGD, RIVM en de waterschappen. De vraag van het project was of via rioolwater surveillance een nieuwe uitbraak van Covid-19 vroegtijdig opgespoord kan worden.

Hiervoor was het nodig om te bepalen hoeveel virus patiënten uitscheiden via de ontlasting en hoe zich dat verhoudt tot het gemeten aantal virusdeeltjes in het riool. Dit project bestond daarom uit bovengrondse en ondergrondse metingen. Bovengronds, in de ontlasting van patiënten die positief getest waren op COVID-19. Deze ruim 200 patiënten zijn grotendeels geworven via huisartsenpraktijken van het Primeur netwerk. Ondergronds werden er regelmatig metingen gedaan bij het riool in de buurt van de deelnemende huisartsenpraktijken.

Uit het onderzoek bleek dat niet iedereen met maag-darmklachten virus in de ontlasting heeft. In de ontlasting van ongeveer tweederde van de patiënten werd virus gevonden. Ook werd gevonden dat sommige mensen langdurig virus blijven uitscheiden, tot twee weken na de diagnose.

Het rioolwater bleek een betrouwbare indicator van het aantal besmettingen in een gebied. Dit is zeker in gebieden met een lage testbereidheid een goede manier om een eventuele stijging in gevallen te detecteren.

Figuur: Vergelijking tussen bij de GGD geconstateerde besmettingen en metingen in het rioolwater

Figuur: Vergelijking tussen bij de GGD geconstateerde besmettingen en metingen in het rioolwater

Zorgmijding tijdens eerste golf

Een tweede onderzoek is gedaan om te kijken naar zorgmijding tijdens de eerste golf. Door de uitbraak van het coronavirus zijn er grote verschuivingen geweest in de huisartsenpraktijk. Kort na de start van de pandemie zijn veel gewone spreekuren grotendeels of zelfs geheel gestopt. Veel klachten werden telefonisch of via videoconsult afgehandeld.

Hoeveel minder huisartsenzorg er geleverd is gedurende de eerste golf is onderzocht met de Rijnmond Gezond database. In samenwerking met de afdeling Epidemiologie bleek dat er 20% minder huisartsenbezoeken geregistreerd werden tijdens de eerste golf. Het bleek dat vooral kinderen en ouderen mensen minder vaak op consult kwamen.

De verwachting is dat een heel groot deel van de gemiste zorg niet leidt tot gezondheidsschade, maar helemaal zonder gevolgen zal het niet zijn. Een onderzoek onder de Ergo deelnemers liet zien dat een derde van de mensen met medische klachten die hiervoor niet naar de huisartsen konden of wilden gaan, toch klachten omschreven die kunnen duiden op ernstige aandoeningen, zoals pijn op de borst, acuut krachtsverlies aan een arm of been, of onbedoeld gewichtsverlies.

Previous
Previous

Bijeenkomsten

Next
Next

Cursus coderen